Ondansetron Viatris 8mg Tabl 10

Op voorschrift
Geneesmiddel
Op bestelling
Ja

Onze Leveringsmethodes:

Afhalen in de apotheek

Levering aan huis

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

Nausea en braken

  • Preventie van misselijkheid en braken als gevolg van cytotoxische chemotherapie en radiotherapie, en voor de preventie en behandeling van postoperatieve misselijkheid en braken (PONV)
  • Behandeling van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie bij kinderen >= 6 maanden en bij de preventie en de behandeling van postoperatieve misselijkheid en braken bij kinderen >= 1 maand

Welke stoffen zitten er in Ondansetron Viatris?

De werkzame stof in Ondansetron Viatris is ondansetron.

Elke tablet bevat 4 mg of 8 mg van de werkzame stof ondansetron (als hydrochloride dihydraat).

De andere stoffen in Ondansetron Viatris zijn lactosemonohydraat (zie rubriek 2 "Ondansetron Viatris bevat lactose"), microkristallijne cellulose, gepregelatiniseerd maïszetmeel en magnesiumstearaat. De omhulling bevat hypromellose, titaniumdioxide (E171), hydroxypropylcellulose, macrogol, sorbitanoleaat, sorbinezuur, vanilline, chinolinegeel (E104).

Neemt u nog andere geneesmiddelen in? Neemt u naast Ondansetron Viatris nog andere geneesmiddelen in, of heeft u dat kortgeleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat innemen? Vertel dat dan uw arts, verpleegkundige of apotheker. Dat geldt ook voor geneesmiddelen waar u geen voorschrift voor nodig heeft en voor kruidengeneesmiddelen. Dat is zo omdat Ondansetron Viatris een effect kan hebben op andere geneesmiddelen of andere geneesmiddelen een effect kunnen hebben op Ondansetron Viatris. Vertel het uw arts, verpleegkundige of apotheker vooral als u een van de volgende geneesmiddelen inneemt:  apomorfine (een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen), aangezien een merkelijke verlaging van de bloeddruk en bewustzijnsverlies gemeld zijn als apomorfine en ondansetron tegelijkertijd worden gebruikt  fenytoïne of carbamazepine (geneesmiddelen om epilepsie te behandelen), die het effect van Ondansetron Viatris kunnen verminderen  rifampicine (een antibioticum dat wordt gebruikt om infecties te behandelen zoals tuberculose), dat het effect van Ondansetron Viatris kan verminderen  antibiotica zoals erythromycine of ketoconazol  antiaritmica zoals amiodaron (worden gebruikt om een onregelmatige hartslag te behandelen)  bètablokkers zoals atenolol of timolol (worden gebruikt om bepaalde hart- of oogproblemen, angst te behandelen of migraine te voorkomen)  tramadol (een pijnstiller), waarvan het effect kan worden verminderd door Ondansetron Viatris.  kankergeneesmiddelen (vooral antracyclines en trastuzumab)  bepaalde soorten geneesmiddelen die worden gebruikt om een depressie te behandelen, zoals SSRI's (selectieve serotonineheropnameremmers) of SNRI's (serotonine-en-noradrenalineheropnameremmers) of geneesmiddelen die bekend staan als opioïden/opiaten, bijv. buprenorfine gebruikt bij de behandeling van acute of chronische pijn of opioïde antagonisten, b.v. naloxone die worden gebruikt om de effecten van opioïden te blokkeren, omdat ze een serotoninesyndroom kunnen veroorzaken, een potentieel levensbedreigende reactie, als ze samen met ondansetron worden gebruikt. De symptomen van een serotoninesyndroom kunnen een combinatie van de volgende zijn: misselijkheid, braken, agitatie, diarree, hoge temperatuur, verhoogde bloeddruk, overmatig zweten, snelle hartslag, hallucinaties, verlies van coördinatie, overactieve reflexen en coma. Als u twijfelt of een van de bovenvermelde punten op u van toepassing is, neem dan contact op met de arts, verpleegkundige of apotheker voordat u Ondansetron Viatris inneemt.

  1. MOGELIJKE BIJWERKINGEN

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

De volgende ernstige bijwerkingen kunnen optreden tijdens de inname van dit geneesmiddel. Als u een van deze bijwerkingen opmerkt, stop dan met de inname van dit geneesmiddel en ga onmiddellijk naar een arts of naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Soms (kan optreden bij tot 1 op de 100 mensen)  onwillekeurige bewegingen van de ogen (oculogyrische crisis)

Zelden (kan optreden bij tot 1 op de 1.000 mensen)  als u een allergische reactie heeft, kunnen de volgende tekenen optreden:  plotselinge piepende ademhaling en pijn of beklemd gevoel in de borstkas  zwelling van uw oogleden, gezicht, lippen, mond of tong  huiduitslag - rode vlekken of knobbels onder uw huid (netelroos) om het even waar op uw lichaam  collaps.

Zeer zelden (kan optreden bij tot 1 op de 10.000 mensen) • ernstige huidreactie met afvellen van de bovenste huidlaag, ernstige blaren en bloedingen in de huid, en ook in de lippen, de ogen, de mond, de neus en de geslachtsdelen

Andere mogelijke bijwerkingen

Zeer vaak (kan optreden bij meer dan 1 op de 10 mensen)  hoofdpijn

Vaak (kan optreden bij tot 1 op de 10 mensen)  verstopping  een warmtegevoel of blozen (rood worden)

Soms (kan optreden bij tot 1 op de 100 mensen)  hik  lage bloeddruk, waardoor u zich flauw of duizelig kunt voelen  onregelmatige hartslag of trage hartslag  pijn in de borstkas met of zonder ECG-veranderingen  stuipen, ongewone lichaamsbewegingen of beven  spierkrampen  veranderingen van bloedtests die veranderingen van de werking van de lever tonen (meestal bij patiënten die chemotherapie met cisplatine krijgen).

Zelden (kan optreden bij tot 1 op de 1.000 mensen)  tijdelijk wazig zicht  hartritmeproblemen, QT-verlenging genoemd (tragere geleiding van elektrische signalen, wat te zien is op het ECG, een registratie van de elektrische activiteit van het hart). Bij sommige mensen kan dat evolueren naar een mogelijk ernstige hartaandoening, torsades de pointes genoemd. Dat kan resulteren in een zeer snelle hartslag met daardoor plotseling bewustzijnsverlies.

Zeer zelden (kan optreden bij tot 1 op de 10.000 mensen)  slecht zicht of tijdelijk verlies van zicht, wat zich gewoonlijk binnen 20 minuten herstelt.

Wanneer mag u Ondansetron Viatris niet gebruiken?

• u bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6.

• u bent allergisch voor andere geneesmiddelen tegen misselijkheid en braken die behoren tot de groep van de selectieve serotonine (5-HT3)-receptorantagonisten (bv. granisetron, dolasetron), want u kunt dan ook allergisch zijn voor ondansetron.

• u neemt apomorfine in (wordt gebruikt om de ziekte van Parkinson te behandelen).

• u heeft last van depressie of andere aandoeningen die met antidepressiva worden behandeld, of u neemt pijnstillers zoals opioïden..

Het gebruik van deze geneesmiddelen samen met Ondansetron Viatris kan leiden tot serotoninesyndroom, een potentieel levensbedreigende aandoening (zie "Neemt u nog andere geneesmiddelen in?").

Als u twijfelt, vraag dan advies aan uw arts, verpleegkundige of apotheker voordat u Ondansetron Viatris inneemt.

Chemo- of Radiotherapie

  • Zeer emetogene chemotherapi
    • 24 uren na de chemotherapie 8 mg per os om de 12 uur.
    • De duur van de behandeling bedraagt doorgaans 3 tot 5 dagen na het einde van de chemotherapie
    • Minder emetogene chemotherapi
    • Vóór de aanvang van de chemotherapie: 8 mg per os, 1 à 2 uur vóór de aanvang van de chemotherapie.
    • Deze eerste toediening moet gevolgd worden door een behandeling met 8 mg per os om de 12 uur.
    • De duur van deze behandeling bedraagt doorgaans 3 - 5 dagen na het einde van de chemotherapie
    • Onmiddellijk voor de therapie: intraveneus infuus
    • 12 u na de chemotherapie: een orale dosis van 4 mg, dan bij
    • Lichaamsoppervlak < 0,6 m²: 2 mg siroop of tablet om de 12 uur
    • Lichaamsoppervlak >= 0,6 m²: 4 mg siroop of tablet om de 12 uur
    • De orale behandeling moet gedurende maximaal 5 dagen na een behandelingscyclus worden voortgezet

Postoperatieve misselijkheid en braken

  • Preventie
  • 2 tabletten 1 uur voor de anesthesie
  • of 1 tabletten 1 uur voor de anesthesie, gevolgd door 2 maal 1 tablet met een interval van 8 uur
  • Behandeling: IV of IM toediening

Toedieningswijze

  • Bij braken binnen het uur na inname, opnieuw dezelfde dosis innemen
  • Dosisaanpassingen zijn aangewezen bij leverinsufficiëntie
CNK2338101
OrganisatiesViatris
MerkenViatris
Breedte50 mm
Lengte125 mm
Diepte15 mm
Hoeveelheid verpakking10
Actieve ingrediëntenondansetron hydrochloride
BehoudKamertemperatuur (15°C - 25°C)